Latest Posts

Adrift Consert

Went to the Open Plaza at Singapore Post Centre to catch the free consert today.

2.50 pm, had to ride in the drizzling rain from Toa Payoh to Paya Lebar Road.

3.20 pm, the place was crowded already. Had to find a suitable place to watch the show.

Junainah M Amin started the show with 2 oldies songs. Then followed by Jatt Ali and then Jefrrydin. The Triple J, hmm… like my group name in ChannelSiti.com.

 The Singapore Post Centre

 The Big Crowds

 Who the lucky person will win this car?

 The 2S – Suhaimi and Seri Wahyuni

 See how far i’m from the stage

 The show must go on…

 The “Barang-Barang” shop

Â

The 2 hosts with the comedians

Hussein Saaban, Alias Kadir and Yusof Bai entertained us with their comedy.Then it start to rain, most of the audiences start to take cover.

Ahli Fiqir turn to take on the stage with their hit song “Samseng”. It was the best performance of the day.

Some small talk with the “Hanyut” casts.

Bhumiband next with their songs.

Hussein Saaban, Alias Kadir and Yusof Bai entertained the audience again.

Ahli Fiqir again….

6 pm, show ended. Back to the office again.

Singapore Soccer Scene

It had been 4 weeks since the new season of S-League begin. So far it has been exciting watching the “Live” matches on Channel News Asia. Maybe it dues to the success of the Singapore Team winning the Tiger Cup.

Tampines Rovers FC, last year double champion still lead the table after 3 wins and a draw.

The suprised team, Balestier Khalsa FC is second from top, not from bottom. Last year they were third from bottom!

It been a bad start for Geylang United FC and Home United FC. Both “United” teams only won 1 game at the moment.

New team, Paya Lebar Punggol FC is the weeping boy right now.

Overall, any team can beat each other, except for Paya Lebar Punggol FC.

More S-League

Sebulan Setelah Tsunami

Tahun 1994, aku ke Sembawang beach bersama 2 temanku. Rancangan kami untuk memancing dan overnite disana.

Jam menunjukkan 1 pagi. Temanku mengajak pergi menjala udang. Sampai ditepi pantai, air laut nampak tenang aje, tiada ombak. Kami diterangi oleh cahaya bulan yang dirindui pungguk. Aku meletakkan radioku di tepi pantai. Kami pun turun ke laut hingga ke paras pinggang. Sementara temanku menjala, aku memerhatikan disekelilingku, takut2 manalah tahu ada ikan jerung atau buaya menjerma secara tiba2, seperti perpatah orang melayu "Air Yang Tenang, Jangan Sangka Tiada Buaya". Kalau ikan duyung yg menjerma, tak apalah… orait pe, boleh ajak kahwin.

Banyak jugak udang dan anak ikan todak yg dapat ditangkap. Sedang kami asik menjala, tiba2 aku perasan yg pembelah langit (horizon line) semakin meninggi. Setelah memerhatikannya selama beberapa saat di bawah cahaya bulan, aku perasan yg ombak setinggi paras kepala sedang menuju kearah kami. By this time, temanku pun dah nampak ombak itu lalu menyuruh aku menyelamatkan radio aku yg berada di tepi pantai sementara dia menarik keluar jalanya.

Aku berlari sepantas "Joe Kilat" untuk menyelamatkan radio ibuku. Tapi malang, baru saja aku menyentuh radio itu, ombak tadi sudah pun sampai dibelakangku dan menolak aku dan membasahi radioku itu.

Aku memusing ke arah pantai dan mencari temanku tadi. Syukur, dia selamat dan hanya basah kuyup.

Tragedi tadi mengingatkan aku pada tragedi 26 Dis 2004. Sudah lebih sebulan tragedi tsunami melanda negeri2 Asia. Aku dapat rasakan pengalaman mereka menempuh hari mati mereka, walaupun ombak yg aku alami taklah setinggi 5 tingkat.

Apakah sebab disebalik tragedi 26 Dis ini? Ada org yg berkata, Allah sedang menunjukkan kebesarannya dengan menghacurkan segala benda kecuali "Rumah Allah". Ada org yg berkata, ini balasan org2 yg menyambut Hari Natal. Ada org yg kata ia disebabkan oleh sekumpulan manusia yg membuat maksiat di tanah suci di Aceh, dan terbaru sekali mereka berkata ia disebabkan oleh experiement negeri Amerika untuk menghasilkan bom dasar laut yg lebih hebat dari bom nuclear.

Bagi aku ada hikmat disebalik peristiwa ini.

a) Peperangan saudara terhenti dinegara2 yg terjejas. Peperangan di Aceh dan di Sri Langkah terhenti. Peperangan antara orang islam dengan org buddha di selatan Thailand pun tak kedengaran lagi.

b) Sifat tolong menolong. Ramai yg tak pernah menderma, alih2 turut menyumbangkan wang mereka. Ramai jugak yg pertama kali tampil menjadi relawan di RC dan badan2 bantuan untuk membantu membungkus pakaian2 yg didermakan.

c) Ruang rumah menjadi lebh luas. Pakaian2 yg lama terperuk didalam almari akhirnya dapat digunakana lagi. Lega otak aku ketika melihat ibu aku mengeluarkan pakaian2 dan kain2 yg sudah lama tidak digunakannya didermakan kepada mangsa2 tsunami.

d) Makanan laut turun harga sebab ramai yg takut nak makan. Pada hari raya aidilalha, aku dapat memakan banyak udang yg gemuk2. yum.. yum..

e) Daging2 korban yg selalunya dibazirkan (mereka ni selalu ambik daging korban ni, simpan dalam peti sejuk dan 2-3 bulan kemudian mereka menghumbangkan kedalam tong sampah) dapat diberi kepada org2 yg tak mampu nak membeli daging.

f) Banyak kerja kosong terdapat dinegeri2 yg terjejas. Yg still unemployed tu bolehlah apply kerja kat sana ya….

g) Penduduk bumi Allah ini berkurang sebanyak 170 000 org. Maknanya kita dapat lebih udara segar dan keluasan bergerak.

h) Org2 ditempat2 yg terjejas mendapat durian runtuh. Dulu mereka memakai baju koyak sana sini, tapi sekarang mereka mendapat baju "baru" (memang baru pe, org kita pakai baju 2-3 kali je lepas tu tak nak pakai lagi). Kalau dulu mereka kais pagi makan pagi, sekarang mereka tak payah kais2 lagi.

Hi Hi 2005, Bye Bye 2004!

Tahun 2004 akan berlalu tak lama lagi. Selamat tinggal 2004 ku ucapkan, Selamat datang 2005!

Apa yg telah aku lalukan pada tahun 2004?

Jan : Cuti panjang, sambil2 berinterview sana-sini.

Febuari – March : Aku diberi peluang bekerja sebagai PC technician. Cita2 nak bekerja dibahagian IT tercapai jugak. Ramai kawan baru, bermacam ragam orang aku jumpa dan banyak tempat2 yg dapat aku pergi semasa aku bekerja disana.

April : Kembali ke company lamaku.

Mei : Paling bizi sekali sampaikan gajiku dah nak sama dengan gaji Engineer ku.

June : My very own Philips DVD Recorder @ 600SGD.

July : Pertama kali pergi menonton konsert diluar Singapura. Pertama kali bertemu dengan kawan2 online ku. Menyaksikan Siti perform secara "Live" setelah setahun tak berjumpa ct. Mana aku pergi tahun 2003? Hahaha… aku sembunyi dalam almari, maklumlah tahun SAR.

Ogos : Aku ke KL setelah 16 tahun.

Sept : Kali pertama dan mungkin yg terakhir Siti Nurhaliza bergambar dengan denganku!

Okt : My own Panasonic Video Camera @ 900SGD. Pertama kali adik Siti Nurhaliza, Saerah bergambar dengan aku.

Operasi Kekuda

24/10/2004 : 12 tengahari
PC yang sakit pun tiba di bawah blok rumahku. Berat jugak pc ni. Mana tak berat, ada DVD-Rom dan CD-RW.

Aku pun pasang wire2 yang patut dan ON pc HP tu. Lembab betul cam kekura nak start WinXP. Adalah dalam 5 minit ku tunggu.

Dah start, program mula2 ku cari ialah Zone Alarm. Ku check program2 yg access internet. cross64.exe, pksvc.exe, tvl.exe, Win-Host.exe dan xpndis.exe – program2 yg ku tak pernah dengar. Program apa ni?

Aku check alert pulak. Setiap 2 saat, program2 asing tu beraktif.

Ku clear cache. 45MB seh.

Ku hidupkan firewall pc ni.

Semua "routed". Lain macam je.

Aku check pulak Anti-virus dia. Dia dah delete virus2 ni.

Ah.. Kekuda. Apa pulak dia gi repair kekuda ni?

Aku scan pc ni dan dapat alert ni.

Aku install PC DoorGuard 3 dan jumpa "Backdoor.SdBot.gen" di Win-Host.exe. Nilah kekuda tu!

Dia suruh delete? Ok.

Hampeh.com… For registered user only!

Ni program lagi satu aku install. Tak nampak bayang satu virus pun.

Ni satu function dari PC DoorGuard 3. Ada spyware – "EliteToolbar".

Norton Anti-virus detect adware ni.

Tak gunanye Norton. Apsal tak leh delete?

silent56.exe – virus file.

Mana file ni? Cakap kat C drive?

Norton Summary.

Lagi satu program aku install. Pembunuh kekuda. Tak ada pun kekuda.

Apa2 jelah. Aku dah disable pun keluar warning ni.

Last the "Stinger". Segala virus keluar.

Semua keluar virus dah dihapuskan.

Aku rasa nak reinstall balik WinXP ni. Aku pun start install, 20 minit dah siap dan reboot. Rasa2 macam lama gitu dia nak load-up. Aku pun start ZoneAlarm dan Anti-virus. Hampeh.com lagi. Ada virus. Nilah apa yang budak tu cakap, dah install baru, masih ada virus. So, tak ada cara lain, aku pun mulalah cara terakhir aku.

Recovery CD takda. Kena burn 10 CD dari pc ni. Dalam 2 jam aku burn cd. Ketak-ketuk bunyi cdrom dia. Bisingnya bila dia open tray.

10 CD dah siap. Aku pun mulakan operasi fdisk untuk clear Master Boot Record untuk pastikan tiada kekuda yang bersembunyi disitu. Selepas tu ku start recovery session. Aku harap2 file2 recovery ni tiada yg dijankiti virus. Sejam ku tunggu. Semuanya berjalan dengan lancar, boot-up pun cepat. Aku install apa2 yg patut, then check ZoneAlarm, PC DoorGuard 3 dan Norton Anti-virus. Semuanya ok. Tak ada satu makluk asing di pc ni.

10.30 malam aku terima sms tanya aku dah ok ke tak. Kalau ok dia nak ambik. Leh budak ni, tak sabar2. Aku kata kul 11.15 baru boleh ambik. Tepat kul 11 malam dia dah ada kat bawah blok aku. Memang tak sabar betul budak ni…